Genel Yayın Yönetmeni : MAKSUT KOTO Editör : ENSAR SARGIN

TARIK GÜNERSEL İLE SÖYLEŞİ

''Ey şair öl, değerini bilelim'' ŞİİR DALI E-DERGİ


















ENSAR SARGIN: “Her şair bir parça da kendini yazar” deyişi Tarık Günersel için kullanılabilir mi?

TARIK GÜNERSEL:  Evet.

ENSAR SARGIN: Bir kesime göre deneysel şiir, dildeki canlı yapıyı mutasyona uğratıp, canlılığından bile bahsedemeyeceğimiz bir yapı ortaya çıkarmaya çalışır. Deneysel şiir çalışmaları sergilemiş biri olarak bu konuda neler söylemek istersiniz?

TARIK GÜNERSEL: Zaman kaybı olur. Kimsenin görüşünü değiştirmeye çalışmam. Yazmak istediğim gibi yazarım, hepsi bu.

ENSAR SARGIN: Günümüzde eski şiir geleneği üzerinde çokça yazılıp çiziliyor. Gerek halk şiirimiz, gerek divan şiirimiz üzerinde sık sık deneme ve de makaleler oluşturuluyor. Sizin de yeni dönemde bu konuda şiir çalışmalarınız olduğunu bilerek değerlendirmelerinizi alabilir miyiz?

TARIK GÜNERSEL: Dünya tarihindeki bütün katkılara daima açık yazmaktan yanayım.

ENSAR SARGIN: Şiir metinlerinin tiyatral hava ile sergilenmesi konusunda çalışmalarınız var mıdır? Bu konuda yapılabilecekleri paylaşır mısınız?

TARIK GÜNERSEL: Var. Hazır olunca davet ederim.

ENSAR SARGIN: Geleneği yenilikle harmanlamak, “insanın korkmaktan korkması” gerektiğini ifade eden Tarık Günersel için iddialı mıdır? 

TARIK GÜNERSEL: Hayır, iddialı saymam. Doğal bulduğum bir şey. 

ENSAR SARGIN: Günümüz bilim çevresinin sanata, ve özellikle şiire bakışının dudak bükecek seviyede olduğu sık sık dile getirilir. Bilim tarihine bakıldığında tersi durumla karşılaşılmasına rağmen bakış açılarının bu denli değişiklik göstermelerinin nedenleri sizce nelerdir?

TARIK GÜNERSEL: İnsanlar çeşit çeşit. Öte yandan, bu sorunuz kitap gerektirebilir. 

       big bang teorisi
     odamın dağınıklığını 
kitleler önünde meşru kılıyor


                    her şeyi 
bir noktanın kendini dağıtmasına borçluyuz


(Tarık Günersel)

ENSAR SARGIN: İmgeler konusunda sık sık helezonlar, labirentler oluşturulup tartışılır. Sizce aforizmalar, şiirdeki imge trafiğini meşru mu kılıyor?

TARIK GÜNERSEL: Sectiğiniz şiirimin adı 'kendisinden' uzun. Şiir ile aforizma farklı alanlar. Ama iki alanda da yoğunluk önem taşır. Çok imge yüklemek ise nadiren parlak sonuç verir. 

ENSAR SARGIN: Sohbetiniz için çok teşekkür ederiz. Son olarak, Tarık Günersel’in senfonik seslenişiyle söyleşimizi bitirmek istiyoruz.

TARIK GÜNERSEL: Bir şey değil. Senfonik sesleniş mi? Çok naziksiniz. Kısa bir nağme, sadece: Yazma keyfini herkes yaşayabilir.

ENSAR SARGIN: Kısa cevaplar verdiniz. Herhalde zaman sıkışıklığından. Biz söyleşi arzulamıştık.

TARIK GÜNERSEL: Söyleşi olduğu için bana göre uzun cevaplar verdim. Konuşurken bile az kelime kullanırım. Hele yazarken. Yüz yüze olsak birkaç kelime artabilirdi.

ENSAR SARGIN: Teşekkür ederiz.

TARIK GÜNERSEL: Bir şey değil. Umarım birkaç şey.